Marizza Brambory

Rychlý přehled
Marizza je konzumní odrůda brambor známá především svou pevnou konzistencí po uvaření. Je vhodná pro různé kulinářské úpravy a pěstuje se jako speciální odrůda pro zachování tvaru při tepelné úpravě. Ačkoli není masově rozšířená, nachází své místo v programech pro pěstování sadbových brambor.

  • Hlavní předností je pevná konzistence po uvaření
  • Speciální odrůda pro zachování tvaru při tepelné úpravě
  • Niche odrůda s ustálenou pozicí na specializovaných trzích

Původ a historie
Marizza pravděpodobně vznikla v rámci moderních šlechtitelských programů v Evropě. Je spojována s rakouskou organizací NÖS, což naznačuje středoevropský původ z konce 20. nebo počátku 21. století.

  • Pravděpodobně vyšlechtěna v Evropě
  • Spojována s rakouskou šlechtitelskou organizací NÖS
  • Novější kultivar se specifickými vlastnostmi

Specifikace
Odrůda Marizza má pevnou texturu typickou pro voskovité brambory, s hladkou slupkou a dužninou odolnou proti rozvaření. Hlízy jsou středně velké s uniformním tvarem.

  • Pevná textura vhodná k vaření
  • Hladká slupka a odolná dužnina
  • Středně velké hlízy s uniformním tvarem

Klíčové vlastnosti
Hlavní výhodou je výborné zachování tvaru při tepelné úpravě. Odrůda má mírnou chuť a vyvážený obsah škrobu. Pravděpodobně disponuje základní odolností vůči běžným chorobám.

  • Výborné zachování tvaru při vaření
  • Mírná chuť a vyvážený obsah škrobu
  • Pravděpodobná základní odolnost vůči chorobám

Zdravotní přínosy
Marizza poskytuje standardní nutriční výhody brambor včetně sacharidů, vitamínů a minerálů. Při konzumaci se slupkou je dobrým zdrojem vlákniny.

  • Zdroj energie ve formě sacharidů
  • Obsahuje vitamíny C a B6, draslík
  • Vláknina při konzumaci se slupkou

Mluvte s námi

Kontaktujte nás ještě dnes a proberte naše prémiové odrůdy brambor a možnosti dodávek!