Fontane BRAMBORY

Rychlý přehled
Brambory Fontane jsou raná hlavní odrůda známá vysokým výnosem a vhodností pro průmyslové zpracování na hranolky a bramborové vločky. Vyvinuté společností Agrico, předním zemědělským družstvem, staly se základem pro hranolkový průmysl díky konzistentní kvalitě a výkonu. Tato odrůda je ceněna pěstiteli i zpracovateli pro svou spolehlivost a výnosnost.

Hlavní vlastnosti:

  • Vysoký výnos: Produkuje velké množství hlíz z jedné rostliny
  • Průmyslové využití: Primárně určeny pro výrobu hranolků a vloček
  • Tržní podíl: Nejrozšířenější monopolní odrůda Agrico v průmyslu

Původ a historie
Odrůda Fontane vznikla křížením v roce 1986 v Agrico Research (Nizozemsko) z odrůd Agria a AR 76-34-3. Na trh byla uvedena v roce 1999 a její název vznikl jako hravá připomínka pizzerie Fontana, která inspirovala šlechtitele. Během let si získala oblibu pro adaptabilitu a úspěch v produkci konzumních i sadbových brambor.

Šlechtitelské údaje:

  • Rodičovské odrůdy: Agria × AR 76-34-3
  • Původ názvu: Inspirace pizzerií Fontana (upraveno na Fontane)
  • Vývoj: Křížení 1986, uvedení 1999 firmou Svalof Weibull BV

Specifikace
Hlízy Fontane jsou velké, oválného až podlouhlého tvaru se žlutou slupkou a světle žlutou dužninou. Mají mělké očky a vysoký obsah sušiny (22-23%), což je ideální pro průmyslové zpracování. Jako poloraná hlavní odrůda vyžaduje specifickou hustotu výsadby podle velikosti hlíz.

Popis hlíz:

  • Tvar: Velké, oválné až podlouhlé s mělkými očky
  • Sušina: Vysoký obsah škrobu (22-23%)
  • Výsadba: 40 000-50 000 keřů/ha (dle frakce hlíz)

Klíčové vlastnosti
Odrůda vykazuje vysokou odolnost vůči viru Yo a háďátku bramborovému (Globodera rostochiensis), ale je náchylná k plísni bramborové a černé noze. Díky dlouhé dormanci a nízké hladině cukrů i po skladování si zachovává vynikající zpracovatelské kvality. Stejnoměrné hlízy a dlouhá trvanlivost z ní činí oblíbenou volbu.

Odolnost a skladování:

  • Rezistence: Virus Yo, háďátko bramborové
  • Skladovatelnost: Dlouhá dormance, nízký obsah cukrů
  • Uniformita: Stejnoměrné hlízy pro efektivní zpracování

Zdravotní přínosy
Jako všechny brambory obsahují Fontane sacharidy, vitamin C a draslík (zejména se slupkou). Vysoký obsah škrobu poskytuje energii, zatímco rezistentní škrob vychlazených brambor podporuje střevní mikroflóru. Nutriční hodnoty se mění podle úpravy – smažení zvyšuje obsah tuků.

Výživové hodnoty:

  • Základní živiny: Vitamin C, draslík, sacharidy
  • Rezistentní škrob: Podpora trávení (po vychladnutí)
  • Příprava: Smažení přidává tuky, vaření zachovává živiny

Mluvte s námi

Kontaktujte nás ještě dnes a proberte naše prémiové odrůdy brambor a možnosti dodávek!